Како функционишу огласи

Никоме не продајемо ваше личне податке.

Велики део нашег пословања се заснива на приказивању огласа, како у Google услугама, тако и на веб-сајтовима и у апликацијама за мобилне уређаје који су наши партнери. Огласи нам омогућавају да наше услуге буду бесплатне за све. Податке користимо да бисмо вам приказивали ове огласе, али не продајемо личне податке попут имена, имејл адресе и информација о плаћању.

Податке користимо да бисмо огласе учинили релевантним

Покушавамо да вам приказујемо корисне огласе помоћу података прикупљених са уређаја, укључујући претраге и локацију, веб-сајтове и апликације које користите, видео снимке и огласе које гледате и личне податке које сте нам дали, попут узраста, пола и тема које вас интересују.

Ако сте пријављени и у зависности од Подешавања огласа, ови подаци утичу на то које ћете огласе видети на уређајима. То значи да ако посетите веб-сајт за путовања на рачунару на послу, касније те вечери на телефону можете да видите огласе о ценама авионских карата до Париза.

Оглашавачи плаћају само за огласе који људи виде или додирну

Када оглашавачи имају активне огласне кампање код нас, они плаћају само на основу реалног учинка тих огласа – а никада на основу ваших личних података. Учинак огласа расте сваки пут када неко прегледа или додирне оглас или предузме неку радњу после одгледаног огласа, на пример, преузме апликацију или попуни образац захтева.

Оглашавачима показујемо колико су успешне њихове кампање

Оглашавачима дајемо информације о учинку њихових огласа, али то радимо без откривања личних података. Штитимо безбедност и приватност личних података током целокупног процеса приказивања огласа.

Како функционишу огласи на Google услугама и партнерским сајтовима

Податке користимо да бисмо вам приказивали огласе који су корисни за вас, без обзира на то да ли се приказују на Google услугама или на веб-сајтовима и у апликацијама за мобилне уређаје који су наши партнери.

Бицикли у различитим бојама у прозору прегледача

Како функционишу огласи на Мрежи за претрагу

Када користите Google претрагу, огласи могу да се приказују поред релевантних резултата претраге или изнад њих. Већину времена ове огласе активира претрага коју сте управо обавили и ваша локација. Ако, на пример, тражите „бицикли“, можете да видите огласе за бицикле на распродаји у вашој околини.

У другим случајевима користимо додатне податке, попут ранијих претрага или сајтова које сте посетили, да бисмо вам приказивали корисније огласе. Пошто сте већ тражили „бицикли“, а сада тражите „летовање“, можете да видите огласе на Мрежи за претрагу за места на којима можете да возите бицикл током летовања.

Google огласи у Gmail-у истакнути жутом бојом

Како функционишу огласи на YouTube-у

Кад гледате видео на YouTube-у, можете да видите огласе пре видеа или на страници видеа. Ти огласи су засновани на видео снимцима које сте гледали и другим подацима, попут тренутне и недавне претраге на YouTube-у.

На пример, ако тражите термин „модни савети“ или гледате видео снимке у вези са третманима за улепшавање, можете да видите оглас за нову линију козметичких производа. Ови огласи подржавају ауторе видеа које гледате.

Многе YouTube огласе можете да прескочите ако не желите да их гледате.

YouTube видео срећне жене којој се приказује искачући оглас за модерне наочаре за сунце

Како функционишу огласи у Gmail-у

Огласи који вам се приказују у Gmail-у засновани су на подацима повезаним са Google налогом. На пример, активности у другим Google услугама, попут YouTube-а или Претраге, могу да утичу на типове огласа који вам се приказују у Gmail-у. Google не користи кључне речи или поруке у пријемном сандучету да би вам приказивао огласе. Нико вам неће читати имејл да би вам приказивао огласе.

Прегледач са сликом профила у коме се приказује оглас за модерну зелену торбу

Како функционишу огласи на Google партнерским сајтовима

Многи веб-сајтови и апликације за мобилне уређаје заснивају партнерски однос са нама како би приказивали огласе. Ови оглашавачи одлучују да приказују одређене огласе „типовима“ публике на основу личних података које корисници деле са нама и података које прикупљамо о вашим активностима онлајн: на пример, „мушкарци узраста од 25 до 34 године које занимају путовања“.

Огласе можемо да вам приказујемо и на основу сајтова које сте претходно посећивали – на пример, можете да видите оглас за оне црвене ципеле које сте додали у колица за онлајн куповину, али сте одлучили да их не купите. Али ово радимо без откривања било каквих личних података, попут имена, имејл адресе или информација за обрачун.

Преузмите контролу над доживљајем са Google огласима

Пружамо вам алатке помоћу којих можете да контролишете типове огласа које видите без обзира на то да ли сте пријављени или одјављени.

Таблет са Подешавањима огласа и огласом за наочаре за сунце

Контролишете огласе на основу подешавања

У Подешавањима огласа можете да контролишете огласе засноване на темама које вас занимају. На пример, ако користите подешавање Персонализација огласа да бисте рекли Google-у да волите поп музику, можете да видите огласе за предстојећа издања и наступе у вашој близини када сте пријављени на YouTube.

Ако искључите Персонализацију огласа док сте пријављени, престаћемо да вам приказујемо огласе повезане са интересовањима на Google услугама и на партнерским веб-сајтовима и у апликацијама. Ако сте одјављени, искључивање Персонализације огласа утиче само на Google услуге на којима се приказују огласи.

Google оглас за зелени ауто са дугметом за игнорисање у врху

Уклоните огласе које не желите да видите

На многим огласима које приказујемо преко партнерских веб-сајтова и апликација постоји опција Игноришите овај оглас. Ако изаберете „X“ у углу огласа, можете да уклоните огласе који више нису релевантни.

На пример, огласи за аутомобиле су вам можда били корисни док сте куповали нови ауто, али пошто се сад већ задовољно возите у свом новом возилу, вероватно не желите да видите још огласа за ауто који сте управо купили.

Ако сте пријављени и у зависности од Подешавања огласа, ова контрола ће имати утицај на уређајима на којима сте пријављени на партнерским веб-сајтовима и у партнерским апликацијама.

Огласе можете да блокирате и без пријављивања помоћу опције Блокирај овог оглашавача на Google услугама које приказују огласе.

Оглас за наочаре за сунце са дугметом за информације у горњем десном углу

Сазнајте које податке користимо да бисмо вам приказивали огласе

Желимо да вам помогнемо да боље разумете податке које користимо да бисмо вам приказивали огласе. Функција Зашто овај оглас вам омогућава да кликнете на одзивник да бисте сазнали зашто видите одређени оглас. На пример, можда видите оглас за неку хаљину јер сте посећивали веб-сајтове о моди. Или, ако видите оглас за неки ресторан, можда ћете открити да је разлог за то ваша локација. Овај тип података нам помаже да вам приказујемо огласе о стварима које би могле да вам буди од користи. Али запамтите да никада не делимо ове податке са оглашавачима.